Δελτίο Τύπου για τη ” Κοινωνική Συμμαχία”

ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 30.5.2018

Η Κομμουνιστική Ανανέωση παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία την προσπάθεια οριστικής μετατροπής των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, από συγκροτημένους εκφραστές των συμφερόντων της εργατικής τάξης σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με γενικό “κοινωνικό” περιεχόμενο. Προσπάθεια απόκρυψης της ταξικής φύσης της σημερινής κοινωνίας, απόκρυψης της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου- εργασίας, απόκρυψης του γεγονότος ότι η σημερινή κοινωνική κρίση οφείλεται στην ανελέητη και συνεχή επίθεση ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συμμμετέχουν στην  Κοινωνική Συμμαχία που σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της:

{Την “Κοινωνική Συμμαχία”απαρτίζουν οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αναλαμβάνουμε ενιαία δράση και συγκροτούμε μια νέα, ευρεία κοινωνική συμμαχία.

Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.}

Πρόκειται, δυστυχώς, για μια σαφή προσπάθεια διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Κι αυτή η προσπάθεια έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά για το Κεφάλαιο και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αναρωτιώμαστε: Τι σημαίνει “παλινόρθωση” της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας;

Η έκφραση “Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση”, δεν σημαίνει πρακτικά άρνηση της ταξικής πάλης, άρνηση των διαφορετικών- συγκρουόμενων  συμφερόντων των εργαζόμενων  με τους εργοδότες τους σε μια εποχή που ακόμη και το δικαίωμα στο μισθό αμφισβητείται από πολλούς από τους “συμμάχους” μας;

Τι ακριβώς σημαίνει για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους  η έκφραση “θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή”;

Τα αιτήματα της απίθανης αυτής συμμαχίας, είναι είτε γενικόλογα και θολά, είτε προσανατολισμένα στη λογική της “ανάπτυξης” όπως την καταλαβαίνουν  οι εργοδότες και η κυβέρνηση. Κανένα εργατικό αίτημα δεν αναδεικνύεται. Είναι εξοργιστικό ότι στα αιτήματα της “Κοινωνικής Συμμαχίαςδεν χωρούσε το αίτημα αύξησης των εξευτελιστικών σημερινών μισθών.

Η ΓΣΕΕ κύρηξε απεργία για τις 30 Μάη με μοναδικό πλαίσιο αυτό της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ούτε ένα εργατικό αίτημα στην ανακοίνωση. Ντροπή σε αυτούς που έχουν ήδη μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε ΜΚΟ.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της για την Ημέρα Δράσης στις 30  Μάη λέει ότι “Οι δέκα φορείς που συγκροτήσαμε την κοινωνική Συμμαχία, προκρίναμε αυτή τη μορφή δράσης ύστερα από επίπονο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις”. Για ποιό λόγο να κάνει το εργατικό κίνημα τόσο σημαντικές υποχωρήσεις; Με ποιά προσδοκία κάνει το εργατικό κίνημα τέτοιες υποχωρήσεις, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ηγετική παρουσία της εργατικής τάξης τίποτε δεν θα αλλάξει ουσιαστικά;

Η απεργία για τις 30 Μάη που κυρήχθηκε από την ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση ταξικών δυνάμεων, βάζει  ένα  ξεχωριστό πλαίσιο αγώνα με επιπλέον αιτήματα. Δεν πάυει όμως να εντάσσει την απεργία στην Ημέρα Δράσης.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση καταδικάζει την προσπάθεια οριστικής διάλυσης των οργανώσεων της εργατικής τάξης με την μετατροπή τους σε “φορείς της κοινωνίας των πολιτών”.

Καταγγέλει την Κοινωνική Συμμαχία σαν αντιδραστική συμμαχία και καλεί ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν άμεσα.

Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 30ης Μάη 2018, πλαισιώνοντας τις ταξικές  δυνάμεις, προβάλοντας μόνο τα αιτήματα της τάξης τους

Leave a Reply

Your email address will not be published.