Ανακοίνωση της ΠΓ της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ για τις εκλογές της 26ης Μάη 2019

Μετά από 10 χρόνια νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων με βασικό στόχο  την συντριβή των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης κοινωνίας,  το τοπίο εξακολουθεί να είναι απαγοητευτικό:  Εκρηκτική ανεργία, μισθοί πείνας που καταβάλλονται όποτε θυμηθούν οι εργοδότες, ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, συνταξιούχοι συνεχώς απειλούμενοι με οικονομική εξόντωση. Η διάλυση όλων των δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση) συνεχίζεται.

Με τη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνεται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, παγιώνεται οριστικά η μόνιμη  επιτροπεία των “θεσμών” (μεταμνημονιακή !)  και η αυστηρή  επιτήρηση που θα ασκείται για τουλάχιστον μέχρι το 2060  στη χώρα μας.  Οι ασφυκτικοί εποπτικοί & ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, συμπληρώνονται από μηχανισμούς επιβολής αναπτυξιακών πολιτικών και επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων κρατών και πολυεθνικών- διεθνικών εταιρειών και αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η δημόσια και ιδιωτική περιουσία ξεπουλιούνται μέσω των κατασχέσεων (υπέρ των ξένων τραπεζών) και του Υπερταμείου στο οποίο μεταβιβάζονται τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης, κοινόχρηστων χώρων, περιβαλλοντικά προστατευόμενων δημόσιων εκτάσεων ,αρχαιολογικών  χώρων. Συστηματικά προωθείται η διάλυση του κοινωνικού ιστού, όχι μόνο μέσω των κατασχέσεων και της ποινικοποίησης της αντίστασης αλλά και με την προώθηση ρατσιστικών και σωβινιστικών ιδεών που δηλητηριάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή  και αποτρέπουν την κοινή δράση της μεγάλης πολυπολιτισμικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων τάξεων.

Ειδικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι προβλέψεις του «Καποδίστρια» και του  «Καλλικράτη» είχαν σαν βασικό στόχο την πλήρη αποξένωση των πολιτών  από την δημοκρατική αντίληψη της αυτο-διοίκησης και των θεσμών της. Οδήγησαν την θεσμική Αυτοδιοίκηση σε πλήρη έλλειψη  αυτονομίας απέναντι στο κεντρικό κράτος, συνδυάστηκαν με την συστηματική υποχρηματοδότηση, θέσπισαν θεσμούς επιτήρησης (όπως το Οικονομικό Παρατηρητήριο) συνδεδεμένους με τους αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ , θέσπισαν σιδερένιους κανόνες οικονομικής διαχείρησης στους ΟΤΑ.  Κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να μετατρέψουν την Αυτοδιοίκηση σε Τοπική Διοίκηση, έχοντας την απόλυτη ανοχή  και συνενοχή του τοπικού πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων, που διαγκωνίζονται να συνυπογράψουν τα σύμφωνα ελληνογερμανικής φιλίας. Σε μεγάλο βαθμό, η μεθοδική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όχι μόνο των δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών,  αλλά και των ίδιων των δημόσιων διοικητικών μηχανισμών προωθούνται μέσω των Αυτοδιοικητικών θεσμών. Ο “Κλεισθένης” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων  ήρθε να επιβεβαιώσει και να βαθύνει αυτή την πολιτική.

Σε ένα αποσταθεροποιημένο παγκόσμιο σύστημα που ψάχνει πλέον λύσεις στον φασισμό, το ρατσισμό και την στρατιωτικοποίηση, ο ιμπεριαλισμός επιχειρεί να επιβάλλει τις πολιτικές του σε κάθε χωρικό επίπεδο.

Το τραγικό σε αυτή την περίοδο, είναι ότι τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς περιχαρακώνονται το καθένα στην αυθεντία του (συχνά στο όνομα της ενότητας). Σήμερα που οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ευκαιρία συσπείρωσης και δημιουργίας πολιτικών και κοινωνικών μετώπων απέναντι στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό, οι διαλυτικές τάσεις έχουν απογοητεύσει την κοινωνική αριστερά. Η Κομμουνιστική Ανανέωση, συνεπής στην άποψή της για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης και της κοινωνίας συνολικά, εκτιμά ότι η τάση αυτή πρέπει άμεσα να αντιστραφεί.

Με αφετηρία τις εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη η  δημιουργία σε κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια αυτοδιοικητικών μετώπων με τη συμμετοχή πολιτικών οργανώσεων,  φορέων, ομάδων, κοινωνικών δυνάμεων  που θα συνδιαλέγονται δημοκρατικά, θα συνεργάζονται, θα αναλύουν επιστημονικά την πραγματικότητα και θα  έχουν ενεργή συμμετοχή στα μεγάλα τοπικά και κεντρικά ζητήματα.

Μέτωπα που θα  συναντηθούν και θα συνεργάζονται με την εργατική τάξη,  αλλά και με τα ζωντανά κοινωνικά κινήματα (κατά των πλειστηριασμών, οικολογικά κ.α.) Μέτωπα που θα συνδέουν το κεντρικό με το τοπικό, θα ασχολούνται με ζητήματα  που ξεκινούν από την δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, την ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας και φτάνουν στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας περιουσίας, των φυσικών πόρων, θα αγωνίζονται με συνέπεια ενάντια στις  άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Μέτωπα   που θα αναδεικνύουν τελικά τον πολιτικό ρόλο των αιρετών σε αντιδιαστολή με την φοβική στάση των αιρετών που περιορίζονται στον διοικητικό ρόλο της υποταγής στις εντολές του κεντρικού κράτους και της ΕΕ.

Μέτωπα που θα επιβάλλουν τον δημοκρατικό προγραμματισμό και θα  προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή, θα χτίζουν και θα προτείνουν αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς στην Αυτοδιοίκηση.

Θεωρούμε επομένως απαραίτητο, σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια να συγκροτηθούν μετωπικές παρατάξεις με τέτοια χαρακτηριστικά, ενωτικά, με δημοκρατική λειτουργία, μακριά από τη λογική των παρατάξεων που έχουν αποκλειστικό σκοπό την κομματική καταγραφή.

Στην ίδια λογική, αντιμετωπίζουμε και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για ένα θεσμό πολυδάπανο και με ελάχιστες αρμοδιότητες, σε μια καταρρέουσα Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις διάσπαρτες δυνάμεις της αριστεράς που στοχεύουν στην ανατροπή αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής Ευρώπης, η απόπειρα κομματικής καταγραφής είναι αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζόμενων και πολιτικά καταστροφική. Μόνος δρόμος είναι η συγκρότηση Μετωπικών σχημάτων για να δοθεί η ελπίδα και το παράδειγμα της συνεργασίας, της κοινής δράσης, της εκλογικής συμπόρευσης ως πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε μετωπική πολιτική συνεργασία. Με αυτά τα δεδομένα, όπου υπάρχουν δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που συσπειρώνουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε δημοκρατική μετωπική λογική, θα τα στηρίξουμε με όλους τους τρόπους.

Για τις Ευρωεκλογές εκτιμάμε ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου “Λαϊκή Ενότητα- Μέτωπο Ανατροπής” είναι στην πολιτική κατεύθυνση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης για τη δημιουργία Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων με αντικαπιταλιστικό- αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και θα το στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας.